Boka en egen ö eller flytta hit!

Läs kändisarnas bästa Ålandstips och planera din egen drömsemester.

Var tillbringar Basic Element, Calle Haglund och killarna i KAJ sin semester. Vilken är Lill Lindfors och Anders Wiklöfs tillflyktsort?
Och vad har de alla gemensamt? Jo, de har siktet inställt på Åland.

ALLT DU BEHÖVER VETA OM ÅLAND

– kopplat till bokning!

För den som vill spara tid. Värdefulla sidor samlade om Åland.
Hitta guldställen snabbt.

Hej och välkommen till Samba – din oberoende informationsplats för Ålandsvistelsen. Alla som besöker Åland hittar sina guldkorn och favoritplatser och vi har samlat dem alla på ett och samma ställe. Unika tips som du i stort sett inte hittar någon annanstans.

GILLA OCH DELA
Vinn upplevelser att njuta av under semestern här. Det enda du behöver göra är att delta i tävlingarna och DELA gärna tipsen till dina vänner!

INNEHÅLL
• BASIC ELEMENT
• ÅLANDSRESORS RESEPAKET
• KAJ – POPGRUPP TILL ÅLAND TIPS
• CARL HAGLUND – TIPS
• LILL LINDFORS – TIPS
• ANDERS WIKLÖF – TIPS
• ECKERÖ GOLF
• IFK MARIEHAMN – TIPS
• ARBETA & BO PÅ ÅLAND
• LOTTA BERNER-SJÖLUND – TIPS
• BOKA DIN EGEN Ö
• MITT ÅLAND – NY RESEUPPLEVELSE
• PAF CASINO
• SKRIV DITT UNIKA TIPS

Basic Element trivs med det åländska lugnet

Peter Thelenius i skivaktuella Basic Element semestrar ofta på Åland tillsammans med hela familjen. Där finner han och frun Linda (fd Rosing) lugn och ro. Här listar Peter de tre absolut bästa sakerna med Åland.

1. Anonymiteten

– Åland är inte alls som Helsingfors centrum eller Stockholm city. Det är en harmonisk plats där du kan slappna av och vara dig själv. Du kan liksom sätta på dig dina adidasbyxor och se taskig ut och det är ändå ingen som tittar och pekar. Min fru Linda som är rätt känd i Sverige tycker det är lättare att koppla av på Åland, utan mobiltelefoner som åker upp och en massa tissel och tassel.

2. Långvikens stugor Bastö, Pålsböle

– Stugbyn ligger nere vid sjön och det är fantastiskt fint. Om du vill ha lugn och ro och bara njuta av naturen så ska du åka hit. Stugorna är mer som hus i två våningar och modernt inredda. Vi har bott där flera gånger med hela familjen. Inget pretatiöst. Ingen fallskärmshoppning. Bara njuta och ta det lugnt.

Kolla in Basic Element >> /Samba

Hitta resepaket här

Resa & Boende

Ålandsresor ger dig en personlig lokal guide som hjälper dig hitta rätt bland massor av stugor, hotell och gästhem.

DELA DINA EGNA RESETIPS

Boka din Ålandsresa med Ålandsresor

Sugen på en Ålandsresa i sommar? Vill du ha hjälp med att söka boende, resor och aktiviteter? Ålandsresor hjälper gärna till. De har ett stort utbud av stugor, hotell och mysiga gästhem runt om hela Åland och kan hjälpa dig att boka och hitta det boende alternativet som passar just dig bäst.
I samband med logibokning får du dessutom en gratis kryssning med m/s Eckerö till Sverige.

Åland är ett mångsidigt resmål som erbjuder någonting för alla. Vacker skärgård, kultur och historia, aktiviteter och bara lugn och ro. Men ibland kan det vara svårt att veta vad just du och din familj ska hitta på, vilket boende som passar er och hur ni bäst tar er dit.
I sådana lägen skulle man vilja ha en lokal vän att fråga, vilket Ålandsresor kan vara för dig.

De har ett stort utbud av stugor, hotell och mysiga gästhem runt om hela Åland och kan boka boendet åt dig. I samband med logibokning får du dessutom en gratis kryssning med m/s Eckerö till Sverige.

De hjälper även till att reservera resor till och från Åland och har många färdiga paketresor för en golf-, cykel- eller fiskesemester eller så kan hjälpa till att skräddarsy ditt eget program.

Planerar ni en gruppresa till Åland så har de många färdiga reseförslag och planerar alltid programmet enligt gruppens egna önskemål och intressen!

Här hittar du resepaket >>  /Samba

KAJ har fått åländska Pommern på huvudet

Popgruppen och humörgänget KAJ, som spelar på Rockoff i sommar, har ännu inte besökt Åland under de fagra sommarmånaderna men är stora Ålands-fans året runt.
Sångaren och basisten Axel Åhman tipsar om tre saker du inte får missa under ditt Ålandbesök.

1. Museifartyget Pommern

– Pommern är en klassiker. Konstigt nog pratar vi rätt så ofta om detta coola segelfartyg inom vår grupp. Det har blivit som ett internt skämt. Kevin Holmström har till och med en keps från 1980-talet med en gul logo av Pommern på. Den bär han med stolthet hela våren och sommaren. På spårvagnen i Göteborg för några veckor sedan blev han stoppad av en ålänning som upplyste honom om hur unik hans keps är. Tydligen finns det inte så många kvar av den i världen.

2. Skärgården

– Missa inte att upptäcka Åland utanför Mariehamn. Landet och skärgården. Vi har ännu inte varit där, men vi har hört så mycket gott om det och hoppas att med cykel eller båt få utforska skärgården någon gång i sommar.

3. Gå på kafé

– Åland har gott om mysiga kaféer med riktiga bullar och det ska man aldrig försaka. Så ta tillfället i akt!

Carl Haglund

Carl Haglund:
”Finlands härligaste utsikt finns på Åland”

Riksdagsledamoten och Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund har flera vänner på Åland och åker ofta dit för både jakt och fiske. Här är hans bästa tips.

1. Havsvidden

– Finlands härligaste utsikt. Bo där eller åk åtminstone dit på kaffe, lunch eller middag.

2. Silverskär

– Restaurang, upplevelser och övernattning. Värt ett besök. Möjliggör även jakt och fiske för den som är intresserad.

Lill Lindfors tipsar om sitt sommaråland

Lill Lindfors tillbringade alla somrar som liten hemma hos farmor och farfar på Åland. Hon minns kräftburar om natten, nykärnat smör, varma klippor och gurk- och löklanden som skulle rensas. Här är hennes tre bästa Ålandstips.

1. Rannöarna i Saltviks skärgård

– Det är på norra Åland som man möter det mäktiga havet och det är där som klipporna är som mest finslipta. Ta er ut till Rannöarna dit fiskarna åkte förr i tiden i sina skötbåtar och föreställ hur mycket havet stormade när de var tvungna att sova över i det lilla fiskeläget. Det är alldeles magiskt vackert och på väg dit ut får ni se de berömda åländska klipporna.

2. Getabergen och Västanträsk

– Om Rannöarna känns för långt bort, åk i alla fall norrut till Geta. Där är skärgården också väldigt vacker och utsikten från Getabergen är fantastisk. På vägen dit kommer ni att passera Västanträsk. Mitt barndomssommarställe. I det sista huset innan man lämnar byn bodde min farmor och farfar. På min tid hade man lök-och gurkland i området, men nu är hela Västanträsk fullt av äppelträd och det ser lite ut som Körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta.

3. Kör från Mariehamn till Sund

– Om ni kommer in med färjan börja dagen med att gå rakt genom stan, passera alla vackra trähus och bege er till badplatsen Lilla Holmen innan det är dags för frukost på det mysiga kaféet Bagarstugan i Mariehamn. Bege er därefter ut till Kastelholms slott och besök både Jan Karlsgården och Bomarsundsfästning, vilket barnen brukar tycka att är spännande. Till sist missa inte sex gravgårdarna för olika trosinriktningar som finns på Prästö i Sund. De mäktigaste monumenten hittar du på den nya grekisk-ortodoxa kyrkogården.

Wiklöf tipsar om de vackraste på Åland

Kommerserådet Anders Wiklöf är uppvuxen i Mariehamn och känner till varenda vrå i stan. Själv håller han till på sitt älskade Andersudde, men han har även andra favoritplatser i Mariehamn och utanför stan. Här delar han med sig av sitt bästa tips.

1. Åk ut till skärgården

– Det jag verkligen inte tycker att turisterna bör missa är att åka ut till skärgården. Det är ett av de vackraste sakerna vi har på Åland. Jag skulle åka ut till Bärö på Kumlinge och äta en abborrfilé på restaurang Glada laxen, sedan sätta mig på terassen och njuta av den unika skärgårdsidyllen. Då brukar det verkligen kännas som semester.

NYTT FÖR I ÅR:

Boka din egen Ö

Boende på egen Ö. Från enkla stugor till hög klass. Små grupper till enskilt.

Spar tid, boka allt på ett ställe

Nytt för i år är att du också kan boka det mesta hos Visit Åland. Din resa, boende och event. Du hittar nästan all information om Åland samlat på ett och samma ställe: resor, boende, mat&dryck, evenemang, att göra, bra att veta, möten, kartor. Spar din tid och ge den till familjen istället. Gå till Visit Åland.

Boka din Ö här  >> /Visit Åland 

IFK-Mariehamn spelaren Dever Orgill om att leva och bo på Åland:
”Det är lätt att passa in här”

Att byta land, lära sig ett nytt språk och förstå hur samhället fungerar är inte det lättaste. Det vet flera av IFK Mariehamns fotbollsspelare som flyttat dit fotbollen tagit dem.
– Men på Åland är det lätt att känna sig hemma. Jag och min familj njuter verkligen av livet här, säger Dever Orgill från Jamaica.
De är inte helt vanliga personer. De är IFK Mariehamns fotbollsspelare och blev redan på första dagen välkomnade av en hel fanklubb.
Ändå genomgår de samma installationsprocess som alla andra inflyttade. I början var allting nytt: miljön, omgivningen och sättet att göra saker på.
– Jag kommer från Jamaica och är van med storstäder och mycket folk omkring mig. Först kände jag mig lite vilsen, men det är lätt att passa in på Åland och stämningen är väldigt familjär. Det gjorde att vi började trivas snabbt, säger Dever Orgill.
Han kom för fyra år sedan till Åland tillsammans med frun och deras två barn och hela familjen gillar att det är så nära till allt och alla.
– Vi bor i Mariehamn och det tar bara några minuter till fotbollsplanen och dagiset som min dotter Melina, 4 år, ska börja på i höst.
Dessutom erbjuder IFK ett mentorsprogram till alla spelare och det gillar Dever starkt.
– Inom programmet blir vi alla tilldelade en mentor som hjälper oss med vardagslivet här, men som vi även kan prata med framtiden om så att vi står förberedda den dagen fotbollskarriären är över. Oavsett om man vill det eller inte, så kommer ju den dagen att komma.
Till sist när det gäller allmänna Ålandstips har Dever enbart en rekommendation:

1. Se till att ta det lugnt och njut av stillheten.

På Åland behöver ingen stressa!

Här hittar du lediga jobb på Åland >>/Samba

Arbeta och bo på Åland
– Vi gör din flytt enklare

Lotta Berner Sjölund

Lotta Berner-Sjölund fann kärleken och sin egen ö

En sommar för flera år sedan träffade Lotta Berner Sjölund från Helsingfors en åländsk sjökapten. De blev kära i varandra, fick barn och hade under många år två adresser. En i storstadsvimlet i Helsingfors. En på skärgårdsön Kumlinge. Så blev hon utsedd till ny vd för Visit Åland och fann den perfekta tillvaron med ett intressant jobb och ett stressfritt skärgårdsliv. Här är hennes tre favoriter just nu.

1. Boka din egen Ö

– Det är lustigt hur livet kan bli. Jag fick både en kapten och en egen ö, säger Lotta och skrattar. Det är fantastiskt att kunna leva och bo på lugna Kumlinge utan stress och samtidigt ha ett intressant och utvecklade arbete som innebär kontakt med hela världen. Åland är en utmärkt plats på det sättet. Nu kan du boka din egen ö på VisitÅland – men akta – du kan bli strandsatt som jag.

2. Smart Park

– Om barnen blir uttråkade i skärgården åker vi in till Mariehamn och sedan vidare till Smart Park i Eckerö. Det är en unik park för hela familjen där barnen får leka, busa och lära på en och samma gång. De kan bland annat klappa djur, köra mjölk till mejeriet, grönsaker till förädlare, bygga sandslott, köra Segway eller båt.

3. One Stop Shop

– Nytt för i år är att man kan boka hela sin Ålandsupplevelse på ett och samma ställe, på visitaland.com! Där kan du få inspiration och boka din resa, boende och de event du inte vill missa i sommar.

NYHET
Allt på ett ställe.
Boka din Ålandsupplevelse här
>> /Samba 

 MISSA INTE DETTA:

MISSA INTE DETTA!

MITT ÅLAND
– upplev livet på landet

Sommarens lantgårdsäventyr

Har du tänkt någon gång att det skulle vara skönt att få vara bonde och odla din egen potatis? Eller drömmer du om att ta hand om djur och leva nära naturen?

Mitt Åland är ett helt nytt upplevelsepaket där du som turist får besöka åländska lantgårdar och ta del av arbetet på en gård. Projektet startar NU, så boka in och testa det redan i sommar!

1. Delta i en cykelupplevelse

Mitt Åland är ett upplevelsepaket där du som turist får pröva på livet på den åländska landsbygden. Sommarens nyhet är cykelpaketet där du med Christian Ekström som guide får besöka olika sköna lantgårdar och på så sätt komma så nära livet på en bondgård som det bara går, utan att faktiskt äga en.

Mitt Åland passar dig som vill andas frisk luft, få lugn i kroppen och vill få kontakt med det riktigt livet på något vis. Arbeta ordentligt och sätta ner händerna i riktigt mustig odlarjord, dra upp potatis eller bara njuta av att klappa djuren. Kanske får du en egen favoritkalv eller så är det ett gulligt får som stjäl ditt hjärta. Djur eller mer fokus på natur? Det är du som får bestämma vad du vill göra. Och det finns många sköna lantgårdar att välja mellan. Du får din mountainbike på Stallhagen.

Ring för mer info: +358 (0)457 3435588

Mer info: www.mittaland.ax

MITT ÅLAND
Vill du vara först?

Mitt Åland paketen är så färska och marknadsföringen har just startat. Bli bland de första att få info när nya paket släpps. Klicka på den lilla ”Gilla” knappen i bilden till vänster här nedan.

Paf Casino:

Testa lyckan med dina vänner!

PAF Casino står för ärlighet, förtroende och ansvar!
Allt överskott går till samhällsnyttiga ändamål.

Öppet alla dagar fr kl 10.00 till 03.00 alla dagar i juli.
Spelbord öppnar kl 19.
Blackjack, Oasis Stud Poker, Texas Holdem bonus och Roulette.
Ledig klädsel, ingen registrering alla välkomna!
Du hittar casinot på övre plan i Hotell Arkipelag

Eckerö Golf
– Ålands nyaste 18-hålsbana

Nu finns 18 uppfrächade hål att svinga loss från på Eckerö golf. Banan ligger alldeles in till Ålands nyaste satsning familjeparken SmartPark.
De nya entreprenörerna bakom Eckerö golf har arbetet hårt med att utveckla golfbanan i Eckerö. Nu finns där 18 uppfräschade hål, nya bunkrar och dammar och således riktigt fina spelmöjligheter.
Priserna är dessutom rimliga, så du behöver inte leta efter erbjudanden och rabatter. Bästa tipset är att boka tidigt så att du slipper ut smidigt. Golfa lugnt!

Skriv ditt eget unika tips!

Vissa guldkorn vill man behålla för sig själv – och det är helt OK det med. Att dela med sig kan enkelt sprida värme.
Vi vill glädja dig!

Ha en trevlig fortsatt sommar. /Samba
.

AVSÄNDARE

SAMBA MEDIA Ab & HUFVUDSTADSBLADET

Finstilt:
Samba Media är en oberoende kommunikations HUB som ger oss det lilla extra om Åland.

Vi vill vara tydliga med att Samba Media endast förmedlar information.
Länkar olika arrangörer och företag för din bekvämlighet.
Frågor om erbjudanden, eventuella ändringar som skett, juridiskt ansvar och annan information, vänligen kontakta företaget/organisationen direkt.
Vinster, bonusar och förmåner meddelas per e-post eller enl. spec. Eventuella vinstskatter betalas av vinnaren. 
Facebook har ingenting att göra med erbjudandena/tävlingarna som presenteras här.

KAMPANJPARTNERS: Visit Åland • Arbeta & Bo • relaterade åländska aktörer

.